slogan

   ""Ιστοχώρος Γνώμης και Ελεύθερης Έκφρασης""

Xpert Access

search

Δελτίο τύπου για τον Μαροκινό ιό

          W203-images 6

 

Με αφορμή την περσινή δύσκολη χρονιά στην καλλιέργεια του κολοκυθιού και την παρουσία, για πρώτη φορά στο Νομό μας, του νέου ιού Moroccan Watermelon Mosaic Virus (MWMV) και καθώς είναι σε εξέλιξη η καλλιέργεια του καρπουζιού, εφιστούμε την προσοχή στους καλλιεργητές και υπενθυμίζουμε ότι η πρόληψη είναι το μοναδικό όπλο μας ενάντια στους ιούς.

Υπενθυμίζουμε ότι φορέας μετάδοσης της ίωσης στη φύση είναι οι αφίδες ενώ διερευνάται πιθανός ρόλος του αλευρώδη. Ο ιός μεταδίδεται με τα τσιμπήματα που κάνει το έντομο κατά την διατροφή του και ανήκει στην κατηγορία των μη έμμονων ιών. Μερικά δευτερόλεπτα αρκούν για να μολυνθεί ένα φυτό. Ένα ενήλικο άτομο μπορεί να μολύνει μεγάλο αριθμό φυτών.

Ο ιός διαιωνίζεται στα μολυσμένα φυτά καλλιεργούμενα και αυτοφυή. Ξενιστές του ιού εκτός του κολοκυθιού σύμφωνα με την βιβλιογραφία είναι το καρπούζι, το πεπόνι , το αγγούρι. Τα συμπτώματα της ασθένειας στα μολυσμένα φυτά είναι νανισμός και φύλλα κορυφής μικρά, κατσαρά, χλωρωτικά. Επειδή ο ιός αυτός εντοπίστηκε πέρσι για πρώτη φορά στον Νομό μας και λόγω της άγνωστης μέχρι τώρα αντιμετώπισής του, πρέπει να ληφθούν από τους καλλιεργητές κολοκυθιού προληπτικά μέτρα για την αποφυγή εξάπλωσης της ασθένειας. Τα προληπτικά μέτρα που συστήνονται είναι τα ακόλουθα: • Ιδιαίτερη προσοχή στην παραγωγή και φύτευση υγιούς πολλαπλασιαστικού υλικού (φυταρίων) που πρέπει να είναι απαλλαγμένα από τον ιό και από αφίδες - αλευρώδεις.

• Όταν τα φυτάρια παράγονται από τον παραγωγό, το σπορείο να είναι υποχρεωτικά καλυμμένο και να έχει προθάλαμο και εντομοστεγή προστασία.

• Αποφυγή μετακίνησης πολλαπλασιαστικού υλικού (φυταρίων ) από περιοχές που ενδημεί ο ιός.

• Χρήση υβριδίων με ανοχή σε διάφορες ιώσεις.

• Συστηματική καταπολέμηση του φορέα του ιού που είναι οι αφίδες με εγκεκριμένα εντομοκτόνα από το στάδιο του φυτωρίου. Είναι απαραίτητοι επιμελημένοι και τακτικοί ψεκασμοί με κατάλληλα αφιδοκτόνα τις πρώτες 40-60 ημέρες από την μεταφύτευση στα σπορεία και στα χωράφια, ώστε να προστατευτούν από τις προσβολές των αφίδων σε αυτό το κρίσιμο στάδιο. Η χημική καταπολέμηση των αφίδων- μελίγκρων πρέπει να γίνεται με ένα πρόγραμμα φυτοπροστασίας το οποίο θα περιλαμβάνει εγκεκριμένα εντομοκτόνα και εναλλαγή διαφορετικών ομάδων δράσης

• Καταπολέμηση όλων των φυτών - ζιζανίων εντός και πέριξ των καλλιεργειών κολοκυθιάς.

• Άμεση καταστροφή και απομάκρυνση των πρώτων ύποπτων φυτών με κάψιμο ή υγειονομική ταφή νωρίς κατά την καλλιεργητική περίοδο, όταν η συχνότητα εμφάνισης της ίωσης είναι χαμηλή. Πριν την απομάκρυνση των φυτών να προηγηθεί ψεκασμός με κατάλληλο Φυτοπροστατευτικό προϊόν για την καταπολέμηση των αφίδων που ενδεχομένως υπάρχουν σε αυτό. Τόσο οι καλλιεργητές κολοκυθιού όσο και καρπουζιού όταν βλέπουν ένα «ασυνήθιστο» φυτό να ενημερώνουν τους κατά τόπους γεωπόνους. Το καρπούζι παρόλο που δεν είχε πρόβλημα ίωσης, χρειάζεται προσοχή για δύο λόγους:

1) είναι μια από τις σπουδαιότερες καλλιέργειες του Νομού μας και

2) είναι ξενιστής του MWMV.

Για κάθε επιπλέον πληροφορία μπορούν να απευθύνονται στην Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας κ Κτηνιατρικής και στα τηλ : 2621360108 και 2621360110

Pin It

Ποίοι Είμαστε

Σας καλωσορίζουμε στο  iliaplanet.gr στο νέο ιστοχώρο του νομού μας.

Το iliaplanet είναι μια νέα προσπάθεια ανάδειξης και προώθησης του νομού μας , προς την σωστή κατεύθυνση αξιοποίησης του φυσικού και πολιτιστικού μας πλούτου, σε αντίδραση των καιρών και όλων αυτών που θέλουν και επιζητούν – για τους δικούς τους λόγους ο καθένας- την οργιώδη και χωρίς σεβασμό ανάπτυξη των πραγμάτων χωρίς αξίες και ιδανικά.

Για τον λόγο αυτό το iliaplanet  είμαστε όλοι εμείς και είσαστε όλοι εσείς , ο καθένας ξεχωριστά, γιατί ο καθένας από εμάς μπορεί να συμβάλλει με τον δικό του τρόπο προς την σωστή κατεύθυνση των πραγμάτων . Μια πρώτη προσπάθεια είναι αυτός ο διαδικτυακός τόπος.

Το iliaplanet φιλοδοξεί να γίνει ένα χώρος όπου συντάκτες θα είναι όλοι εμείς οι αναγνώστες που επιθυμούμε να μεταφέρουμε και να εκφράσουμε πράγματα που μας απασχολούν χωρίς στεγανά. Για αυτό , λοιπόν, στείλτε μας το κείμενο σας ή οτιδήποτε άλλο επιθυμείτε ώστε να γίνουμε αυτό που πραγματικά πρέπει να είμαστε.

Καλώς ορίσατε και καλώς  σας βρήκαμε.

Latest Tweets

  • over a year ago