Nα πάς να φυλάξεις Γίδια...!!!!

  • Εκτύπωση

gidiaΑνεκμετάλλευτες δυνατότητες έχει ο κλάδος της εγχώριας αιγοτροφίας, ο οποίος μπορεί υπό προϋποθέσεις να στηρίξει την ανάπτυξη στην ελληνική περιφέρεια. Ωστόσο, σύμφωνα με τους ειδικούς, απειλείται με εγκατάλειψη κι αφανισμό, αφού ο παραδοσιακός τρόπος άσκησης της δραστηριότητας, με τις μικρές εκμεταλλεύσεις, την αδιαφορία εκσυγχρονισμού υποδομών, αλλά και την απουσία πνεύματος επιχειρηματικότητας, την καθιστούν μη βιώσιμη.Στη διαπίστωση αυτή προέβη ο αναπληρωτής καθηγητής του ΑΠΘ και διευθυντής στο Εργαστήριο Ζωοτεχνίας της Κτηνιατρικής Σχολής, κ. Γεώργιος Αρσένος, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για εξαφάνιση μέσα στην επόμενη 5ετία του μισού εγχώριου πληθυσμού αιγών αν δεν αναληφθούν σημαντικές πρωτοβουλίες.


Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε στο πλαίσιο πρόσφατης ημερίδας του ΓΕΩΤΕΕ στη Θεσσαλονίκη, το εγχώριο ποίμνιο αιγών αριθμεί σήμερα συνολικά 5.024.946 γίδια (εκ των οποίων 4.726.640 είναι θηλυκά και 298.306 τράγοι) και αντιστοιχεί σε 65.031 εκμεταλλεύσεις, ανά την επικράτεια. «Από αυτές, όμως, σχεδόν 50.000 εκμεταλλεύσεις με περίπου 1,12 εκατομμύρια γίδια είναι μη βιώσιμες, καθώς αφορούν σε κοπάδια που αριθμούν έως 100 ζώα, ενώ άλλες 7.278 εκμεταλλεύσεις, με πληθυσμό 1,06 εκατομμύρια γίδια, είναι οριακά βιώσιμες, με μέγεθος το οποίο κυμαίνεται από 100 έως 200 ζώα» εξήγησε ο κ. Αρσένος. Μάλιστα, για να δικαιολογήσει περαιτέρω την απαισιόδοξη πρόβλεψή του τόνισε ότι, ενώ πέρσι αρμέχτηκαν περί τα 3.571.729 γίδια και δηλώθηκε παραγωγή 406.955 τόνων γάλακτος, εντούτοις το «δρόμο» για την εγχώρια γαλακτοβιομηχανία πήραν μόνο οι 152.189 τόνοι. «Οι υπόλοιποι όγκοι γάλακτος πού πήγαν;» διερωτήθηκε, εκφράζοντας απογοήτευση και για την τιμή πώλησής του προϊόντος, η οποία κυμάνθηκε μεταξύ 0,40 και 0,67 ευρώ ανά κιλό και «θα πρέπει να δούμε πώς θα τη βελτιώσουμε».

 

Εξίσου προβληματική διαπιστώνεται και η παραγωγή κρέατος από γίδια, αφού από 3,7 εκ. ζώα που σφάχτηκαν πέρυσι, παρήχθησαν μόνο 36.299 τόνοι κρέατος και όχι μόνο είναι λίγοι, αλλά πωλήθηκαν και φθηνά. «Στην ουσία ο παραγωγός επιδοτεί κάθε σφάγιο με σχεδόν 30 ευρώ, για να μπορεί να το φάει ο καταναλωτής» είπε χαρακτηριστικά ο καθηγητής και αποφάνθηκε πως «το κρέας πωλείται πάμφθηνα, με συνέπεια να καθίσταται η εκτροφή αντικοικονομική».

Την κακή εικόνα του κλάδου συμπληρώνει η απουσία στόχευσης και στο επίπεδο παραγωγής γεννητόρων (ούτε καν για τη φυλή «Σκοπέλου» , την πλέον βελτιωμένη του τόπου, μαζί με την ντόπια και της Δαμασκού), ο περιορισμένος εκσυγχρονισμός των εκμεταλλεύσεων (ελάχιστοι έχουν παρασκευαστήρια ζωοτροφών, ενσιροδιανομείς, αρμεκτήρια κλπ), το μη ισορροπημένο σιτηρέσιο των ζώων, αλλά και η έλλειψη σχεδίου για την αντιμετώπιση σειράς ασθενειών όπως η παραφυματίωση, η οποία, κατά τον κ. Αρσένο, «είναι το σημαντικότερο πρόβλημα και το σαράκι που τρώει την ελληνική αιγοτροφία».

Πλήρες ρεπορτάζ για το θέμα στην "AGRENDA" που κυκλοφορεί το Σάββατο 10 Νοεμβρίου.

Πηγή:agronews.gr

 

Pin It